WikiLeaks

WikiLeaks är en internationell, ideell online organisation som publicerar hemligstämplad, läckt och klassificerad information från anonyma källor.

WikiLeaks
WikiLeaks hemsida anno slutet 2012

WikiLeaks hemsida lanserades den 4:e oktober 2006 från Island av organisationen Sunshine Press. De hävdar att de redan efter ett år förfogade över en databas med 1,2 miljoner dokument. Julian Assange, en internet aktivist från Australien, beskrivs oftast som grundaren, chefredaktör och ledare för organisationen.

De ända publikt kända personerna bakom WikiLeaks och erkänt associerade med Assange är Kristinn Hrafnsson, Joseph P. Farrell och Sarah Harrison. Kristinn Hrafnsson även medlem av Sunshine Press Productions (som ursprungligen stod bakom WikiLeaks) tillsammans med Assange, Ingi Ragnar Ingason och Gavin MacFadyen.

WikiLeaks har genom åren publicerat en rad av viktiga dokument varav flera har blivit förstasida nyheter. Tidiga publikationer inkluderade dokument rörande kostnader och resurser för kriget i Afghanistan och korruption i Kenya. I april 2010 publicerade WikiLeaks en video från en flygattack i Bagdad (den 12 juli 2007). Videon visar bland annat hur Irakiska journalister finns bland de som dödas i attacken av en AH-64 Apache helkopter. Den har blivit känd under namnet Collateral Murder (ung. oavsiktligt mord) videon. I juli samma år publicerade WikiLeaks mer än 76 900 dokument rörande kriget i Afghanistan. Dokumenten innehåll tidigare okända fakta och uppgifter och gick under namnet Afghan War Diary.

Irak

I oktober 2010 publicerade WikiLeaks närmare 400 000 dokument rörande kriget i Irak. Publiceringen är känd under namnet Iraq War Logs och publiceringen koordinerades med flera stora nyhetsorganisationer. Dokumenten gjorde det möjligt att kartlägga 109 032 stycken dödsfall orsakade av attacker utförda av rebeller i Irak (rapporterade till Multinationella styrkan i Irak) varav cirka 15 000 av fallen tidigare var publikt okända.

I april 2011 påbörjade WikiLeaks publiceringen av 779 hemlighetsstämplade dokument rörande fångarna i Guantanamo.

2010: Wikileaks diplomatläcka

Under november 2010 publicerade WikiLeaks tillsammans med flera globala nyhetsorganisationer hemliga dokument som med detaljerad information om korrespondens mellan USA:s ambassader och USA:s utrikesdepartement (de så kallade ”diplomatic cables”). De publicerade dokumenten var editerade och känslig information borttagen. Den 1 december 2011 blev det allmänt känt att en krypterad version av dessa ocensurerade dokument hade funnit tillgänglig för nedladdning under flera månader via BitTorrent. Det visade sig också att krypteringsnyckeln (lösenordet för att kunna läsa filerna) fanns allmänt tillgänglig för de som visste vart man skulle leta. WikiLeaks skyllde säkerhetsmissen på sin tidigare partner, den engelska tidningen The Guardian och deras journalist David Leigh. David Leigh hade avslöjat krypteringsnyckeln i en bok publicerad i februari 2011. The Guardian menade dock att WikiLeaks var de skyldiga efter som de, enligt tidningen, hade gjort intryck av att krypteringsnyckeln var temporär i tiden. Något som dock inte är möjligt vad gäller en krypteringsnyckel. Den tyska tidningen Der Spiegel har rapporterat en mer komplex version av vad som egentligen hände. Det pekar på att fel har begåtts på båda sidorna. Incidenten med WikiLeaks och dessa dokument har allmänt skapat en rädsla för att läckt information skulle kunna sätta oskyldiga människors liv i fara.