Personlig om Assange

Julian Assange kommer från Australien där han föddes i byn Townsville (Queensland). Han är 6:e generationens australier. Hans mamma heter Christine Ann Assange, hon var dottern till en soldat från andra världskriget och akademiker vid namn Warren Alfred Hawkins och Norma Joan Hawkins som var expert på Medeltid litteratur.

I en intervju med Robert Manne från Australien har Assange sagt att han biologiska pappa heter Johan Shipton och att de inte möttes förens han var fyllda 25 år. Robert Manne har skrivit ”mystiskt och kanske avslöjande så var WikiLeaks registrerat under två namn. Hans biologiska pappas namn och hans politiska ”pappa” mentors namn, John Young. John Young är en arkitekt från New York som tidigare drev en annan sajt för nyhetsläckor, Cryptome. Cryptome anses av många vara föregångaren till WikiLeaks. John Shipton å andra sidan är om talad som arkitekt och om ”en australiensare boende i Kenya”. Han bodde i Nairobi (Kenya) 2008 under samma tid som Assange befann sig där. John Shipton mötte Assanges mamma, Christine, i en antik affär på väg till en Vietnamn demonstration. Hon var då 17 år. Mycket lite är känt runt deras relation förutom att relationen hade tagit slut när deras första föddes. Shipton stannade aldrig länge på samma plats och hade ingen kontakt med Julian Assange.

När Julian var ett år gammal gifter sig hans mamma, Christine, med teater direktören Richard Brett Assange. Namnet Assange är engelskfiering av ”Ah Sang”, kantonesiska för ”Mr. Sang”. 1976 flyttade familjen till Magnetic Island där Christine hade bott tidigare. Där bodde de på en övergiven ananasfarm i byn Horseshoe Bay. Senare flyttade de till ett hus i Picnic Bay.

Barndom och uppväxt

Under Julian Assange uppväxt drev Brett och Christine Assange en resande teater. I mitten av 70-talet flyttade de till staden Lismore i Nya Sydwales där Julian gick i skolan (Goolmangar Primary School) i staden Goolmangar mellan 1979 och 1983.

1979 gifte sig hans mamma med Leif Meynall (eller Leif Hamilton). Hennes nya man var musiker och Julian Assange åsikt är att han tillhörde en kontroversiell New Age grupp som kallade sig för familjen eller ”The Family”. Gruppen leddes vid tidpunkten av en yoga lärare vid namn Anne Hamiton-Byrone. Paret fick tillsammans en son (och således en halvbror till Julian). De skilde sig ett par år senar under 1982 och hamnade i en rättslig strid angående vårdnaden för sonen. Julians och hans nyskilda mamma flydde från sin före detta pojkvän och kors och tvärs över Australien. Hon hade då båda sina barn med sig och reste med den de närmaste 5 åren för att hålla sig gömd. Assange lär ha flyttat inte mindre än 30 gånger innan han fyllde 14 år. Som en direkt följd där av har han gått i flera olika skolor och periodvis även fått hemundervisning. I en intervju med Hans-Ulrich Obrist (bland annat författare) lär Assange ha berättat att han har bott i 50 olika städer och gått på 37 olika skolor. Senare har han i en intervju med Robert Manne förtydligat och sagt att han bland de 37 skolorna även har räknat in dem som han bara gick i under en dag. Robert Manne har rapporterat att Assange har varit officiellt inskriven i 12 olika skolor av de han själv har nämnt. När han var 16-17 år levde han och hans mamma tillsammans i ett litet cementhus vid foten av bergskedjan Dandenong Ranges öster om Melbourne i Australien. Först i staden Emerald och senare i staden Tecoma.

”Mendax” – Julian Assange ungdomshackern

Efter att ha fyllt 16 år (1987) började Assange bryta sig i datorer, han blev en så kallad hacker. Hans hacker alias var Mendax. Ett namn som han hade tagit från Horatius skrifter (”splendide mendax” eller ”nobly untruthful”). Han och två andra hackers gick samman och bildade en grupp som kallade sig själva för International Subversives. Assange skrev själv ner de första reglerna för gruppen:

  • Förstör eller krascha inga datorer som du bryter dig in i
  • Ändra ingen information på datorerna (förutom loggar för att dölja dig själv)
  • Dela med dig av information

Webbsajten PdF har kallat Assange för Australiens mest kända etiska hackare.

Övertiden blev den australiensiska polisen medveten om gruppen och tillsatte en utredning Operation Weather för att granska deras aktivitet. I september 1991 upptäcktes Mendex när han höll på att bryta sig in i en huvuddator, tillhörande Nortel, för telekommunikation i Melbourne. Som ett direkt svar på detta blev Assange buggad och senare 1991 gjorde polisen ett tillslag i hans hem. Han har också rapporterats ha brutit sig in i datorer tillhörande ett australiensiskt universitet, amerikanska flygvapnet i pentagon och andra organisationer via sitt modem. Efter att polisens tillslag tog det ytterligare 3 år för rätten att ta upp hans fall. Han blev då åtalad för 31 olika fall av dator intrång och relaterade brott. Nortel framhävde att deras kostnad för brotten hade uppgått till mer än 100 000 dollar. Försvarsadvokaten för Assange hävdade att brotten skulle dömas som brott utan brottsoffer. I maj 1995 fanns han skyldig till 25 av åtalspunkterna (6 stycken blev ogiltighet förklarade). Han blev släppt mot borgen för gott uppförande och fick böta 2 100 AUD (cirka 15 000 kr). Rätten uttalade sig i fallet att ”det fanns inga bevis för att Assange ville något annat än att bara lära sig och att han helt enkelt var nyfiken”. De tillade också att han lätt kunde ha blivit fälld med 10 års fängelse om hans barndom inte hade varit så missanpassad.

2011 avslöjade rättsdokument att Assange 1993 hade hjälp polisen med (teknisk) rådgivning vilket lett till åtal av flera personer involverade i barnexploatering.

Bröllop och vårdnadstvist

Assange gifte sig 1988-1989 och lämnade sitt barndomshem tillsammans med sin nya fru och deras nya son, Daniel Assange. Dom skilde sig innan Assange blev arresterad och åtalad för dator intrång. Vartefter de blev involverade i en segdragen vårdnadstvist om deras son Daniel. Inte förens 1999 kom de överens om hur det hela skulle lösas. Assange säger själv att han har tagit hand om och uppfostrat sin äldsta son själv under mer än 14 år.

Den långdragna tvisten om hans son fick honom att tillsammans med sin mamma starta aktivist gruppen Parent Inquiry Into Child Protection med mål att skapa en central databas över annars svår tillgängliga dokument rörande vårdnadstvister i Australien. I en intervju i ABC Radio har hans mamma förklarat att den viktigaste punkten de jobbar för är att ge direkt access till speciella juridiska dokument gällande barn som misstänks kunna utsättas för vanvård.

Assange har förutom sin son också en yngre dotter.

Assange – programmering, jobb och företagaren

1993 var Assange involverad i att starta ett av de första internet bolagen i Australien en så kallad ISP (Suburbia Public Access Network). Från och med 1994 levde han i Melbourne där han jobbade med att utveckla fri programvara och med programmering. 1995 programmerade han ett program som han kallade Strobe en så kallad portskanner. Han är upphovs man till flera fixar och tillägg till databasen PostgreSQL.

1997 hjälpe han till att författa boken Underground där han hjälpte till med efterforskning och berättade sin historia som hacker. Någon gång samma år var han en av uppfinnarna och utvecklarna av ett kryptografiskt system vid namn Rubberhose för Linux. Hans mål var att ett system som skulle användas av personer som jobbade med mänskliga rättigheter och som var i behov av att skydda känslig data.

Ytterligare fri programvara som han varit med att utveckla är bland annat NNTPCache (Usenet cache) och Surfraw (alternativt interface för webbaserade sökmotorer).

1998 var Assange en av grundarna till sitt första och enda företag i Australien, Earthmen Technology.

Assange har blivit beskriven som krypto programmerare i en artikel av Suelette Dreyfus publicerad i tidningen the Independent (15:e november 1999), ”This is just between us (and the spies)”. Där framgick också att han varit moderator för AUCRYPTO ett diskussionsforum om kryptografi i Australien. Under denna period säger sig Assange har hittat ett patent relaterat till NSA och deras förmåga att avlyssna telefonsamtal. Han har sedan sagt att detta patent borde göra folk oroliga – allas samtal är eller kommer snart att vara avlyssnade av spionorganisationer utan ansvar att berätta vad de gör med sina data.

1999 registrerade han domänen leaks.org men han säger själv att han inget gjort med denna domän.

Universitetsstudier

Mellan 2002 och 2005 var Assange inskriven på universitetet i Melbourne och på universitet i Canberra. Han påbörjade en motsvarande kandidatexamen där han framför allt studerade ämnena fysik, matematik, filosofi och neurovetenskap. Han tog dock aldrig sin examen. I Australien finns det fyra betyg för godkänt ”pass”, ”credit”, ”distinction” och ”high distinction”. I det flesta matte kurserna han läste fick han betyg ”pass”. Det faktum att flera av hans kurskamrater gjorde forskning på uppdrag av DARPA (Pentagon) har rapporterats vara en viktig orsak till att han hoppade av sina studier och startade WikiLeaks.